UEA 2018
Skupština Saveza za esperanto BiH na sjednici održanoj 15.03.2023. izabrala novog prdsjednika

ODLUKU- ŠEFIK RIZVANOVIĆ NOVI PREDSJEDNIK SAVEZA ZA ESPERANTO BiH, USKORO KURSEVI ESPERANTO JEZIKA ZA POČETNIKE

Savez za esperanto Bosne i Hercegovine na godišnjoj Skupštini izabrao je novo rukovodstvo i usvojio plan rada za naredni period. Za novog predsjednika izabran je Šefik Rizvanović, dugogodišnji aktivista. Savez za esperanto BiH ove godine bilježi 113 godina od osnivanja prvog esperantskog društva u našoj državi. U programu rada za 2023-2024. godinu planirano je pokretanje kurseva esperanto jezika za početnike u više bosanskohercegovačkih gradova.

Esperanto je meðunarodni planski jezik, a osmislio ga je L. L. Zamenhof 1887. godine u nadi da će čovječanstvu služiti kao univerzalno sredstvo komuniciranja u cilju jačanja svjetskoga mira i kulturne razmjene. Jednostavan za učenje, esperanto je danas popularniji nego ikada.

Na Internetu je deveti jezik u aktivnoj upotrebi, a o njegovom internacionalnom značaju govori činjenica da je tokom nedavnog Svjetskog prvenstva u Kataru FIFA uvrstila poruku na esperantu na sve lopte, a time je esperanto bio meðu šest odabranih jezika zajedno sa engleskim, kineskim, arapskim, španskim i francuskim.

Novi sekretar Saveza za esperanto BiH je Edin Čolić, a članovi Upravnog odbora su dr. sc. Samir Ribić, Brankica Sumenić-Bajić i Selma Zvirac. Izabrani su i članovi Nadzornog odbora te usvojeni izvještaj o radu i finansijski izvještaj za prethodni mandat.

>Nazad